Magnesium en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een hogere magnesiumbehoefte. Veel zwangere vrouwen hebben dan ook baat bij het gebruik van magnesium, tijdens, maar ook na de zwangerschap.

Waarom extra magnesium?

Een groot aantal zwangerschapscomplicaties komt voort uit een magnesium tekort. Bij een (te) laag magnesiumgehalte hebben zwangere vrouwen grote kans op typische zwangerschapskwalen. Denk aan harde buiken, kramp, rusteloze benen, stemmingswisselingen en slapeloosheid. Dit is geen wonder, want hun magnesiumbehoefte ligt wel 20 tot 40% hoger! Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een goede magnesiumbalans minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Verder zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van vroeggeboorte en bloedingen en dat extra magnesium voor de moeder baby’s een hoger geboortegewicht geeft.

Magnesium samen met met vitamine B6 helpt niet alleen bij PMS maar werkt ook goed bij zwangerschapsmisselijkheid.

Hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging

Ongeveer 8 procent van de zwangerschappen gaat gepaard met een hoge bloeddruk, wat kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging en andere complicaties. Uit een wetenschappelijk onderzoek in Zweden bleek dat extra magnesium van levensbelang kan zijn voor vrouwen!
Het element regelt immers de spanning en ontspanning in de bloedvaten en daarmee de bloeddruk! Magnesium toedienen vanaf week 25 van de zwangerschap gaf aanmerkelijk minder stijging van de bloeddruk.

Na de zwangerschap

Tot slot ligt voor sommige vrouwen na de zwangerschap een postnatale depressie op de loer. Dit kan ontstaan door psychosociale factoren maar ook door een verstoorde schildklierwerking of hormonenbalans. Hierdoor kan de vitaminen- en mineralenhuishouding behoorlijk van slag zijn. En zo komen we weer bij magnesium, de grote regelaar hiervan in het lichaam. Vrouwen die al tijdens de zwangerschap zorgen dat ze in magnesiumbalans blijven hebben dan ook minder kans op een postnatale depressie.

Tip: een infosheet van Zechsal over het gebruik van magnesium tijdens de zwangerschap is hier te downloaden.

error: Content is protected !!